Voetballer
Inloggen en Bewerken

Biografie (wiki)

Tobias Tigjani Sana (Göteborg, 11 juli 1989) is een Zweedse voetballer die bij voorkeur als linksbuiten speelt. Hij verruilde in 2017 Malmö FF voor Aarhus GF. Zijn vader komt uit Burkina Faso.

Sana begon zijn voetbalcarrière op de leeftijd van vijf jaar bij Marieholms BOIK en ging later naar Västra Frölunda IF. Sana speelde ruim 29 wedstrijden voor de club en scoorde daar in totaal drie keer.

In 2009 maakte Sana de overstap naar het hoogste voetbalniveau in Zweden. Hij werd aangetrokken door IFK Göteborg. Een speciale clausule in het contract van Sana zorgde voor een tijdelijke comeback bij Qviding, hij speelde nog zeven wedstrijden voor zijn oude club en scoorde daarin eenmaal. In zijn eerste twee seizoenen bij IFK Göteborg belandde hij in een felle concurrentiestrijd met de andere middenvelders van de club.

Op 1 augustus 2012 maakte AFC Ajax bekend dat het Tobias Sana heeft gecontracteerd voor 3 jaar. Met deze transfer was een bedrag van circa 300.000 euro gemoeid. Sana maakte zijn debuut in de eerste competitiewedstrijd van Ajax in het seizoen 2012/2013 tegen AZ waarin hij in de rust de licht geblesseerde Lasse Schøne verving. In zijn tweede wedstrijd voor AFC Ajax scoorde hij twee keer en werd hij uitgeroepen tot Man of the Match.Op 8 augustus 2013 speelde Sana de hele wedstrijd mee met Jong Ajax in de Jupiler League uit bij FC Oss (2-0 verlies). Sana scoorde op 21 december 2013 zijn eerste doelpunt in de Jupiler League voor Jong Ajax in de thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht die met 3-1 werd gewonnen opende Sana in de 27e minuut de score. Tijdens het seizoen 2014/15 kwam Sana niet meer in de plannen voor van trainer Frank de Boer en trainde hij mee bij Jong Ajax. Ook bij Jong Ajax kwam hij echter niet aan spelen toe.