Beroep
Voetballer
Inloggen en Bewerken

Biografie (wiki)

Santiago (Santi) Cazorla González (Lugo de Llanera, 13 december 1984) is een Spaans voetballer die doorgaans speelt als aanvallende middenvelder. Hij verruilde Arsenal in juli 2018 voor Villarreal CF. Cazorla debuteerde in 2008 in het Spaans voetbalelftal en nam daarmee deel aan de door Spanje gewonnen Europese kampioenschappen in 2008 en 2012.

Cazorla speelde tot 2002 in de jeugdelftallen van Real Oviedo. Zes maanden voor zijn achttiende verjaardag werd hij in 2002 gecontracteerd door Villarreal CF. Bij die club speelde Cazorla in het seizoen 2003/04 veelvuldig in het tweede elftal, Villarreal B, waarin hij uiteindelijk veertig competitieduels zou spelen. Zijn debuut in het eerste elftal en bijgevolg zijn debuut op het hoogste competitieniveau maakte Cazorla op 30 november 2003 tegen Deportivo La Coruña. Hij verving Roger García, de enige doelpuntenmaker van de wedstrijd in de 89ste minuut, aan het begin van de blessuretijd. In het volgende seizoen was Cazorla een vaste kracht in de selectie van Villarreal met 29 optredens in de competitie. Op Europees niveau debuteerde hij op 16 september in de voorronde van de UEFA Cup 2004/05 tegen Hammarby IF (1–2 winst). In de returnwedstrijd tegen Hammarby, die met 3–0 gewonnen werd, maakte hij zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. Door de overwinning kwalificeerde Villarreal zich voor de groepsfase van de UEFA Cup. In die groepsfase en de tweede ronde maakte Cazorla drie doelpunten; in de van AZ verloren kwartfinale, waarin hij een halfuur meespeelde, wist hij niet te scoren. Zijn eerste competitiedoelpunt maakte hij aan het einde van het seizoen tegen Getafe; ook een week later was hij tegen Málaga trefzeker. In zijn eerste volle seizoen in het betaald voetbal speelde Cazorla uiteindelijk 41 wedstrijden. Cazorla speelde in de jaargang 2005/06 minder wedstrijden – in totaal 25 – en was met name internationaal nu minder actief, met alleen op 18 oktober deelname aan de Champions League in de groepsfase tegen Benfica.