Beroep
Voetballer
Inloggen en Bewerken

Biografie (wiki)

Norberto Murara Neto (Araxá, 19 juli 1989) is een Braziliaans doelman in het betaald voetbal. Hij verruilde Valencia CF in juli 2019 voor FC Barcelona. Neto debuteerde in 2018 in het Braziliaans voetbalelftal.

Neto maakte zijn debuut in het betaald voetbal bij CA Paranaense in de Braziliaanse Série A op 16 augustus 2009, in de met 3–0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Grêmio Barueri. Hij stond de gehele wedstrijd in het doel van Paranaense en behield een clean sheet; zijn tegenstander, Grêmio-doelman Renê, kreeg in de 57ste minuut een rode kaart. In het seizoen 2010 was Neto basisspeler bij Paranaense en speelde hij 34 wedstrijden. In het eerste competitieduel van het seizoen, de ontmoeting met SC Corinthians (2–1 verlies), kreeg Neto zelf na zeventig minuten speeltijd een rode kaart. Eerder had ploeggenoot Paulo Baier ook al een rode kaart gekregen; reservedoelman João Carlos werd derhalve in het veld gebracht in ruil voor een veldspeler. Toen zijn schorsing afliep, keerde Neto terug in het doel en miste hij geen enkele competitiewedstrijd meer tot in oktober, toen hij werd opgeroepen voor het nationaal elftal. Op 8 januari 2011 verliet Neto de Braziliaanse competitie en tekende hij een contract voor vierenhalf jaar bij het Italiaanse ACF Fiorentina. Hij maakte zijn debuut voor Fiorentina op 24 november 2011 in de Coppa Italia tegen Empoli FC. Fiorentina won met 2–1 en bereikte zo de achtste finale. Neto speelde in zijn eerste drie seizoenen bij de club vrijwel geen wedstrijden, maar fungeerde als reservedoelman achter de Pool Artur Boruc. In de jaargang 2013/14 was Neto de eerste doelman bij Fiorentina. Hij speelde alle competitiewedstrijden, op de drie laatste na – een blessure weerhield hem van het spelen van de seizoensontknoping. In het bekertoernooi kwam hij ook in alle wedstrijden in actie, waaronder de op 3 mei 2014 van SSC Napoli verloren finale (1–3). In de UEFA Europa League 2013/14 speelde Neto negen duels; op 20 maart werd Fiorentina uitgeschakeld in de achtste finale door competitiegenoot Juventus (0–1). Van de Engelse arbiter Howard Webb kreeg Neto in de 90ste minuut een gele kaart. In het seizoen 2014/15 speelde Neto in alle competities tezamen 38 wedstrijden, waaronder de verloren halve finales in de UEFA Europa League tegen Sevilla FC (0–5 over twee duels). Op 24 mei 2015 speelde hij in de Serie A tegen US Palermo (2–3 winst) zijn laatste wedstrijd in dienst van ACF Fiorentina. In vijf seizoenen speelde Neto in totaal 101 wedstrijden. In 34 van die wedstrijden behaalde hij een clean sheet; in totaal incasseerde hij 113 doelpunten.