Beroep
Voetballer
Inloggen en Bewerken

Biografie (wiki)

Hidde Jurjus (Lichtenvoorde, 9 februari 1994) is een Nederlandse keeper in het betaald voetbal. Hij tekende in juli 2016 een contract tot medio 2021 PSV, dat circa €500.000,- voor hem betaalde aan De Graafschap.

Jurjus voetbalde in zijn jeugd voor Longa '30 en trainde vanaf zijn vijfde ook drie jaar op de Gelderse KeepersSchool. Hij werd op zijn achtste opgenomen in de jeugdopleiding van De Graafschap. Hier stroomde hij negen jaar later door naar de selectie van de hoofdmacht. Jurjus deed in 2013/14 eerst dienst als vierde doelman, waarna trainer Jan Vreman hem in juli 2014 benoemde tot eerste doelman voor het volgende seizoen. Hij maakte zodoende op 8 augustus 2014 zijn debuut in het betaald voetbal, in de Eerste divisie. Die dag speelde hij met zijn ploeggenoten met 1–1 gelijk uit bij FC Emmen. Het tegendoelpunt dat hij moest slikken kwam voort uit een strafschop van Alexander Bannink. Jurjus speelde alleen de eerste helft. Na de rust bleef hij achter in de kleedkamer met een rugblessure. Die kostte hem elf weken. Hij maakte op 28 oktober 2014 zijn rentree in het eerste elftal, tijdens een met 4-1 gewonnen wedstrijd in het toernooi om de KNVB beker, tegen Deltasport. Jurjus beëindigde het seizoen 2014/15 met De Graafschap op de zesde plaats, goed voor deelname aan de play-offs 2015. Daarin promoveerden zijn ploeggenoten en hij door middel van overwinningen op Almere City, Go Ahead Eagles en FC Volendam naar de Eredivisie. Hierin debuteerde hij op 11 augustus 2015, tijdens een met 3–1 verloren wedstrijd uit bij sc Heerenveen. Jurjus keepte dat seizoen in alle 34 competitieronden. De Graafschap kwam daarin nooit boven de zestiende plaats uit en eindigde op de zeventiende. Daardoor moest de club ook de play-offs 2016 spelen. Jurjus en zijn teamgenoten versloegen daarin MVV Maastricht, maar Go Ahead Eagles stuurde ze daarna terug naar de Eerste divisie.