Inloggen en Bewerken

Biografie (wiki)

Asamoah Gyan (Accra, 22 november 1985) is een Ghanees betaald voetballer die bij voorkeur als spits speelt. In 2003 debuteerde hij in het Ghanees nationaal elftal, waarvoor hij meer dan zeventig interlands speelde.

Asamoah Gyan heeft in 2010 1 single uitgebracht genaamd 'African Girls' samen met een Ghanese rapper/zanger Castro. In begin 2011 is zijn nieuwste single 'Do the dance' uitgekomen samen met diezelfde 'Castro'. De artiestennaam van Gyan luid Baby Jet. Die naam kreeg hij tijdens het WK 2006 omdat hij jong en snel was.

Op het WK 2006 zat Gyan bij de Ghanese selectie. Hij was basisspeler en speelde de eerste twee groepsduels en de achtste finale. Het derde en laatste groepsduel miste Gyan doordat hij in de twee voorgaande wedstrijden twee keer een gele kaart kreeg en automatisch voor een wedstrijd was geschorst.

Ook op het WK 2010 behoorde Gyan tot de Ghanese selectie. In de eerste groepwedstrijd tegen Servië benutte hij een strafschop waardoor Ghana met 1-0 won. In de tweede groepswedstrijd benutte hij weer een strafschop tegen Australië en werd het 1-1. Op 26 juni scoorde Gyan de 2-1 voor Ghana in de achtste finale tegen de Verenigde Staten. Dit was tevens de eindstand. Hierdoor ging Ghana als enige Afrikaanse land door naar de kwartfinales. In die kwartfinale kreeg Ghana bij een stand van 1-1 in de blessuretijd van de tweede verlenging een strafschop, omdat Luis Suárez een aantal seconden voor het einde de bal met zijn hand van de doellijn sloeg. Gyan kon Ghana naar de halve finale schieten, maar schoot tegen de lat, waarna Ghana de wedstrijd verloor na een strafschoppenserie.