Acteur
Inloggen en Bewerken

Biografie (wiki)

Andrew ("Andy") Alexander Cole (Nottingham, 15 oktober 1971) is een voormalig Engels voetballer. Hij is ook wel bekend onder de naam Andrew Cole.

Cole is vooral bekend van zijn tijd bij Manchester United waar hij samen met Dwight Yorke in de aanval speelde. In die tijd won hij ook de UEFA Champions League. In het seizoen 1993/94 was hij topscorer van de Premier League.

Cole speelde ook vijftien keer (één doelpunt) in het Engels voetbalelftal. Hij maakte zijn debuut voor de nationale ploeg onder bondscoach Terry Venables op 29 maart 1995 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Uruguay (0-0). Hij trad in dat duel na 71 minuten aan als vervanger van aanvaller Teddy Sheringham. Zijn eerste en enige interlandgoal maakte hij op 28 maart 2001 in de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Albanië, toen hij in de blessuretijd de eindstand bepaalde op 1-3.

Cole scoorde in zijn jaren in de Premier League tegen 38 verschillende clubs. Daarmee was hij recordhouder tot Frank Lampard op 21 september 2014 voor de 39ste keer tegen een andere Premier League-tegenstander scoorde.